המהפכה השקטה
מהפכת הפצלים של ארצות הברית אינה מובנת, והיא טרם קיבלה ביטוי בעיתונות העולמית, אבל היא משנה את נתיב ההיסטוריה הבינלאומי.
"ארצות הברית היא כמו מיחם עצום. ברגע שמדליקים את האש תחתיו, אין גבול לאנרגיה שהוא יכול לייצר." - וינסטון צ’רצ’יל.
זה לא משנה מהי עמדתכם בנוגע לאקלים אם כדור הארץ עומד להיחרב בקרוב בשל מעשי האדם או שהכל ישאר כרגיל. כל עוד האוכלוסיות בעולם עוברות מהכפרים אל הערים, ורמת החיים של מיליוני אנשים עולה, והאוכלוסיה צומחת, הרי שצריכת הנפט תמשיך להיות גבוהה. על כן, נפט ילווה את האנושות בעשורים הבאים. נפט הוא החומר המבדיל בין עולם מודרני לעולם עני, ובין שגשוג לדלות.
כן, מדברים על אנרגיות מתחדשות כמו פאנלים סולארים וטורבינות רוח, רכבים חשמלים ובכלל..להיגמל מהזהב השחור הזה. אבל…הגיע הזמן להניח את המולקלות החיוניות לנו על שולחן המציאות. אנרגיות מתחדשות קשורות לייצור חשמל, וחשמל הוא חלק קטן מסך כל האנרגיה, סדר גודל של כ-20 אחוזים בממוצע, ומעבר לכל זה הרי שרוב העולם אינו צורך חשמל המופק באמצעות נפט כי אם באמצעות פחם וגז. לכן, מעבר אנרגטי לאנרגיות מתחדשות לא יפחיתו את הביקושים לנפט. מצטער לאכזב.
כן, המגמה של העלייה בצריכת מכוניות חשמליות עושה הרבה מאוד רעש. אפילו שי אגסי לפני עידן ועידנים ניסה לטפח רכב שכזה שיצרוך פחות דלק ויגמול אותנו מנפט. נכון? לא נכון. רוב התחבורה בעולם מבוססת על מנועי דיזל כמו משאיות, אוניות, מטוסים, מנופים, מחפרונים, טרקטורים ועוד, והפער הפיזיקלי בין דחיסות האנרגיה שסוללה יכולה לייצר והמשקל שלה, לבין מנועי דיזל הוא בדיוק הפער שלא מאפשר לאף חברת מטוסים לייצר מטוס נוסעים או תובלה או משאיות תובלה או אוניות משא מנוע חשמלי. לא מאמינים? אז בואו נטוס אל המדינה הירוקה בעולם - נורבגיה.
בנורבגיה ישנם הכי הרבה כלי רכב חשמליים פר אוכלוסיה בעולם. קרוב ל-87 אחוזים מסך כל המכירות של כלי רכב בנורבגיה הם חשמליים, בהשוואה ל-13 אחוזים באיחוד האירופאי או כ-7 אחוזים בארה”ב. אולם, נורבגיה מתקשה להיגמל מנפט. על פי כתבה בבלומברג, צריכת הדלק למכוניות פחתה בשיעור ניכר של 37 אחוזים בעשור האחרון, אבל…צריכת הנפט נותרה גבוהה אף בהשוואה למדינות אחרות באיחוד האירופאי, מפני שרוב התחבורה הנורבגית מבוססת על מנועי דיזל. למה? כי נורבגיה היא מדינה תעשייתית. החלק המצחיק הוא שנורבגיה מסבסדת את המכוניות החשמליות באמצעות מכירת נפט למדינות אחרות. דמיינו אדם המסבסד מכוני גמילה מעישון באמצעות מכירת סיגריות לאחרים.
אז מה למדנו עד כה? שאנרגיה מתחדשת לא תפחית את צריכת הנפט, כי רוב החשמל בעולם היום מופק באמצעות פחם וגז, ורוב התחבורה בעולם מבוססת על מנועי דיזל ולא בנזין, ולכן, צריכת הנפט תמשיך להיות גבוהה ו..שגם אם כל התחבורה בעולם תהיה מבוססת על חשמל הרי שהכבישים, המדרכות, התשתיות, הגשרים, הצמיגים של הרכבים, החניונים, בתי המשרדים, לוח המחוונים של המכונית החשמלית, חגורות הבטיחות של הנוסעים, כבלי החשמל של המנוע החשמלי, ולוח האם של המחשב או המסך מגע או כל מה שהתחבורה מבוססת עליו הם מנפט. אגב, ככל שמשקל הרכב גבוה יותר - כמו במכוניות חשמליות - שחיקת הצמיגים גבוהה, וצריכת הנפט לשם ייצור הצמיגים תעלה בהתאם. נקודה נוספת היא שמשקל המכוניות שוחק את הדרכים והכבישים, ולכן, התחזוקה הגבוהה של התשתיות לאור המשקל הגבוה של כלי הרכב תצרוך יותר נפט. אוף…אי אפשר פשוט להיפטר ממנו…מהדבר הזה.
על כן, החיוניות של נפט לעולם המודרני שלנו היא קריטית. אך, לאור זאת שרוב המדינות בעולם להן יש מאגרי נפט עצומים אינן מדינות דמוקרטיות ליברליות מה עושים? רצה האל, הטבע, הגיאוגרפיה והמזל הטוב…והאמריקאים כמו אמריקאים יוזמים, מחפשים, תרים אחר פתרונות וכשהם עושים זאת לרוב הם מצליחים. ברוכים הבאים למהפכת הפצלים - נפט וגז תוצרת אמריקה. תתארו לכם את העולם שלנו מבחינה פוליטית. האם לארה”ב היתה את האפשרות לאחד את אירופה מול רוסיה ללא מהפכת הפצלים? האם ארה”ב יכלה להטיל סנקציות חזקות על איראן או על ונצואלה ללא אספקת נפט אמריקאית לשווקים בעולם ? לאן מחיר הנפט היה מטפס אם נפט אמריקאי לא היה מגיע לשווקים?
בואו נלך רגע אחד אל ההיסטוריה הקצרה שבה ארה”ב ב-1945 חתמה על הסכמים עם סעודיה שבעיקרם הם נפט סעודי תמורת רשת ביטחון אמריקאית. האמריקאים קונים נפט והסעודים מוכרים אותו בעולם במטבע דולר אמריקני. רשת הביטחון הזו אילצה את האמריקאים להכנס אל המפרץ הפרסי וללוות מיכליות בזמן מלחמת איראן-עירק, ולהילחם במלחמות המפרץ. בינתיים אי שם בטקסס התפתחה לה תעשייה של פיתוח נפט וגז מפצלים.
תחילה גז: בארה"ב הרוב המוחלט של מאגרי הגז הם יבשתיים וזולים לפיתוח והפקה. בישראל צריך להשקיע מיליארדים כדי להוציא גז: לקדוח בלב ים, להביא אוניות מיוחדות שיניחו צנרת תת ימית, לתכנן אסדה ימית ועוד ועוד. בארה"ב פשוט קודחים חור באדמה ומחברים אותו לצנרת קיימת. כמה פשוט ככה קל. בעצם, רק 2% בלבד מהגז בארה"ב מגיע ממאגרים ימיים. יותר מזה: במקרים רבים הגז הוא בכלל תוצר לוואי מהפקת נפט – האמריקאים מקבלים שניים במחיר אחד – משקיעים בנפט ומקבלים גם גז. כאילו אלת המזל הטוב מעניקה בונוס על כל קידוח.
המחיר בארה”ב ליחידת גז היום הוא כ-$2.5. הציפייה הריאלית שמחיר הגז ינוע בין $4-$7 ליחידה. כעת…אם אירופה צמאה לכל מולקולה של גז הרי שארה”ב תשטוף את היבשת האירופאית עם הגז המונזל שמופק אצלה. ההסתברות היא שעד שנת 2027 האירופאים יבטיחו לעצמם אספקת גז מונזל מספקת במקום כל הגז הרוסי שבעבר היה זורם לשם. השוק האירופאי יוצף בשחקניות גז - לא כולל את ישראל. זוהי אחת הסיבות אני חושד, שחברות האנרגיה בישראל לוחצות על שר האנרגיה של ישראל להאיץ את קצב היצוא ממאגרי הגז. בעוד ארבע שנים בערך מחיר הגז בעולם ייחתך לגמרי, ולא יהיה למי למכור מלבד לשוק המקומי.
מהפכת הפצלים איפשרה לארצות הברית לצמצם את התלות שלה בנפט וגז מהמזרח התיכון. היא אף הכניסה את אירופה לצילה של ארצות הברית מהדוב הרוסי, אחרת, האירופאים היו ממשיכים לרכוש גז מרוסיה והסכסוך בין אוקראינה לרוסיה היה נשאר משהו של “ההיסטוריה” הסלאבית. האפשרות של האמריקאים לנהל את הסכסוכים העולמיים כשהם עם מנופים פוליטיים נובעת בעיקר מהיכולת של אמריקה להבטיח ולספק לעצמה ולמדינות אחרות יציבות בנוגע לאספקת הגז והנפט. בעולם שבו המדינות במזרח הרחוק תרות אחר מקורות אנרגיה, ומיליוני אנשים עולים במדרג החברתי מעוני קיצוני לרווחה, ותנועת האנשים אל הערים גוברת, הביקושים לנפט וגז יאמירו לממדים שהעולם טרם חווה. נכון להיום, העולם המודרני צורך כ-100 מיליוני חביות ביום, ובעשורים הבאים הסבירות היא שהעולם יצרוך כ-150 מיליוני חביות נפט ביום. לצד יציאה מהעוני אל הרווחה ההתפתחויות הטכנולוגיות העתידיות יצרכו יותר מהזהב השחור - ולארה”ב תפקיד מכריע בנוגע לאספקתו.
כעת נפט: הביטוי של נפט אמריקני בשוק העולמי הוא בצמצום הפקת הנפט על ידי סעודיה במהלך שנת 2023. רבים טעו לחשוב שהסעודים עושים זאת כדי להרים את המחיר ועל ידי כך להרוויח יותר כסף. השוק לא עובד ככה, מפני שלנפט מסעודיה יש מתחרה והיא ארצות הברית שעשויה לרכוש לקוחות חדשים הקונים במחיר נמוך יותר, ומאחר והסעודים עשו זאת על רקע מלחמת יום כיפור ב-1973, והפסידו נתח שוק עצום, הם אינם מתכוונים לחזור על הטעות הכלכלית שגרמה למשק הסעודי הרבה יותר בעיות ולאורך שנים. הסעודים צמצמו את הפקת הנפט השנה בשל החולשה של הכלכלה הסינית, ועודף היצור לצד ההיצע של נפט אמריקני בשווקים ואילץ את הסעודים להפיק פחות נפט.
מאחר ושוק הסחורות מורכב מאוד הרי שאפשר לשאול אם יש לאמריקאים כל כך הרבה נפט מדוע הם מייבאים חלק ממנו מערב הסעודית? הסיבות הן רבות, אבל לשם המחשה אתן דוגמה. לפעמים לחברות הסוחרות בנפט ובתזקיקי נפט ובסוגים שונים של נפט יש עודף מלאי, והן מעדיפות למכור במחיר תחרותי יותר ממחיר השוק, וחלק ממנו משייט ליעדים שונים בעולם. האמריקנים מעדיפים לייבא נפט על מוצריו מפני שזה משתלם להם יותר לקנות מוצר מוגמר שעוזב את בתי הזיקוק של ערב הסעודית מאשר להפיק אותו, לשלוח לבתי הזיקוק ולהמתין עד שהמוצר יהיה מוכן - ונכון להיום יש מחסור עצום בבתי זיקוק בארה”ב בשל ההשקעות באנרגיה ירוקה - שירדו לטמיון ומפני שבתקופת הקורונה משקיעים רבים מתחום האנרגיה נפגעו כלכלית.
דוגמה נוספת לדרך שבה המורכבות של שוק האנרגיה פועל - ערב הסעודית אוסרת על מדינות הרוכשות ממנה נפט למכור אותו לישראל. אך, נפט סעודי בכל זאת מגיע לארץ. הכיצד? מספיק שחברה צרפתית תקנה נפט מערב הסעודית, ואת העודפים היא תמכור למדינה קטנה במזרח התיכון. בדיוק כשם שגז ישראלי מזין את צינורות הגז של לבנון, כולל של לוחמי חיזבאללה בשל העסקה הסיבובית שהגז היוצא ממאגר תמר אל מצרים זורם מעלה אל הצפון הלבנוני. היתכן שחסן נסראללה מחמם את ביתו באמצעות גז ישראלי?
מהי המשמעות עבור רוסיה או איראן בנוגע לשוק הנפט והגז העולמי? שהן מאבדות לקוחות והכנסות. אמנם, רוסיה במהלך שנת 2022-2023 נהנתה מהכנסות גבוהות על רקע הצמאון לאנרגיה והמחירים נסקו מעלה, אולם ככל שרוסיה נתפסת כמדינה לא יציבה ולא אמינה המשתמשת בנפט וגז כנשק אסטרטגי מול הלקוחות שלה, המדינות בעולם מצמצמות את הצריכה ממנה. השוק האירופאי הענק כבר עתה יונק כמויות גדולות מארצות הברית, צפון אפריקה וקטאר, והשוק בסין בצניחה כלכלית. בעוד שהמדינות שאינן חלק מאופ”ק-פלוס מאיצות את הפקת הנפט הרי שרוסיה בנסיגה מול ארצות הברית, קזחסטן, נורבגיה, ברזיל וקנדה. איראן בבעיה גדולה יותר מפני שהתשתיות שלה הרוסות בנוגע להפקת נפט וגז, וכל עוד הממשל האמריקני ממשיך להטיל עליה סנקציות ההשקעות הנחוצות לה מהמערב קטנות. למרות שרוסיה מתכננת להשקיע באיראן בתחום זה הרי שהנתח של מדינות אופ”ק בנוגע לאספקת נפט הצטמצם כמו גם התחרות המובנית של המדינות החברות בתוך אופ”ק. סעודיה תוותר לאיראן על נתח שוק? קטאר תוותר לניגריה? נכון להיום רוב הנפט מאיראן נמכר במיכליות ובהיקף קטן של עד כמיליון וחצי חביות ביום. לא עתיד מזהיר למדינות המבססות את העתיד שלהן על שוק האנרגיה בלבד. יש פלא שהמדינות נלחצות ממהפכת הפצלים האמריקאית, ופועלים לבסס כלכלה אחרת ?
כעת לגבי המעמד של ארצות הברית. תחשבו על ארצות הברית כעל יבשת - לא כעל מדינה - שמסוגלת לספק עבור התושבים שלה את המזון שלה, כמעט את כל סוגי מיני המזונות והפירות והירקות והבשרים בעולם, את צריכת המים הגדולה בעולם, ואת…מקורות האנרגיה הנחוצים לה כמו גז ונפט. תחשבו רגע על דשנים כמו אמוניה, המיוצר באמצעות גז. האמריקאים לא רק קיבלו את הקרקעות הפוריות אלא גם את האפשרות להעשיר אותן במקום. מזון זול. זמין. מגוון ועשיר.
מה זה אומר מבחינה בטחונית ותעשייתית? בעוד שמדינות בעולם ייאלצו להגן ולשמור על מיכליות נפט וגז, ויבוא של דגנים ומזון באוקיינוסים, לאמריקאים יש את הכל בבית. אצלם. בשעה שתעשיות אירופאיות מתמודדות עם מחירי האנרגיה הגבוהים לעת עתה, הרי שחברות בארצות הברית נהנות היום ממחירי האנרגיה הנמוכים בעולם. האם לדעתכם משקיעים יעדיפו לנתב את הכסף שלהם לאזורים בהם הרווח נשחק בשל מחירי האנרגיה או למקום בו הרווח גבוה יותר? אז כן…התעשיה האמריקאית צפויה לשגשג ולהאפיל על פני התעשיות האחרות בעולם. אם ישנו הלך חשיבה שאפשר למצוא חלופה אחרת לארצות הברית הרי שזוהי אשליה. בוודאי לא בשנים הקרובות. מהפכת הפצלים מעניקה לאמריקאים עליונות בכמה רמות מעל לשאר המדינות האחרות בעולם, והפער בעוד עשור יקבל ביטוי ניכר.
תודה על הקריאה ! אם אהבתם אתם מוזמנים ללחוץ לייק ולשתף לאחרים.